Home
Atsargiai - skolos!
Paslaugos
Scenos ir pakylos
Tribūnos
Paviljonai
Aptvėrimai, štatyvai
Biotualetų nuoma
Renginių organizavimas
Renginių aptarnavimas
Fejerverkai, fakelai
Atrakcionų nuoma
Skrydžiai oro balionu
Papuošimai
Lietuvos rekordai
Pramogos
Pramogos
Pramogos
Kur jau tam Cicinui su savo Limuzinu

Muzikanto mirtis nelaukta

"Gorillaz" lenktynės

Adolfo Hitlerio meno? Prašom!

Darbas su klientais

Reklama

  

KAIP IŠVENGTI APSINUODIJIMO MAISTO PRODUKTAIS


Iš užsienio spaudos parengė
Eglė Vilpišauskaitė
www.fiesta.lt 2006 05 10

Šaltinis: http://www.mirror.co.uk/news/

Tikriausia tai pats brangiausias apsinuodijimo maistu atvejis. Futbolo klubas Tottenham Hotspur neteko vietos čempionų Lygoje ir 10 milijonų svarų sterlingų nes žaidėjai susirgo likus kelioms valandoms iki lemiamo susirėmimo su West Ham klubu.
Dešimt žvaigždžių, įskaitant ir Anglijos rinktinės žaidėjus Pol Robinson, Aaron lennon ir Michael Currick viduriavo ir vėmė likus kelioms minutėms iki rungtynių.
Įtarimą sukėlė lazanija, kurią futbolininkai valgė viešbutyje.
Per metus maistu apsinuodija 5,5 milijonai žmonių.
Šiltame klimate viena bakterija gali pridauginti daugiau negu milijoną gentainių per viso labo tris valandas.
Maisto standartų agentūros duomenimis, apsinuodijimas maistu ekonomikai atsieina, skaičiuojant laikiną nedarbingumą bei sveikatos apsaugos tarnybų išlaidas, 350 milijonų svarų sterlingų per metus..
Kaip apsisaugoti? Štai 20 būdų kaip apsaugoti save ir savo šeimą, nuo apsinuodijimų maisto produktais.
1. Nešvari virtuvės kriauklė gali priglausti daugiau mikrobų negu unitazas. O šlapi virtuviniai rankšluosčiai ir lašai – ideali maistinga terpė bakterijoms. Reguliariai keiskite rankšluosčius, plaukite kriauklę ir nusausinkite darbo plokštumas.
2. Kepsniai ant grotelių gali būti rizikingas sumanymas dėl neiškepusios mėsos, musių bei karščio. Naudokite šaldymo paketus, jeigu mėsa prieš kepant laikoma lauke, uždenkite indą. Jei yra galimybė, iš anksto paruoškite paukštiena, kad ant grotelių tik pabaigti ją kepti. Ne dėkite paruošto maisto į indus, kuriuos lietė žalia mėsa.
3. Maistą, kurį reikės pašildyti, paruošus būtinai reikia greitai atšaldyti ir sunaudoti po to per 24-48 valandas. Pašildžius maistą mikrobanginėje krosnelėje, išsitikinkite, kad jis įkaito tolygiai ir šaltų vietų neliko.
4. Neiškepti kaip reikia kotletai yra pavojingo viruso E.coli, sukeliančio apsinuodijimą štamų ir bakterijų Clostridium perfringens šaltinis. Gaminant faršą mėsos paviršius, kuris gali būti užkrėstas lervomis, susimaišo su visu produktu. Kotletus reikia kepti tol, kol viduje neišnyks rožiniai gabaliukai ir išsiskiriančios sultys nebus skaidrios.
5. Rankos – mikrobų veisykla, ir jie gali infekuoti maistą. Bet apie 35% suaugusių neplauna rankų prieš liečiant maistą. Kruopščiai plaukite rankas ne mažiau 20 – 30 sekundžių karštu vandeniu su muilu. Nusiimkite žiedus prieš ruošdami maistą, jose gali gyventi bakterijos.
6. Pjaustimo lentos, netgi plastikinės, gali rinkti bakterijas. Kruopščiai plaukite jas po naudojimo ir visada naudokite skirtingas lentas žaliem ir paruoštiems maisto produktams. Kai lentose atsiranda per daug defektų, išmeskite jas.
7. Teisingai saugokite produktus. Nupirkus, kuo greičiau dėkite juos į šaldytuvą, o tuos, kurių į šaldytuvą dėti nereikia, saugokite sausoje, vėsioje vietoje. Pasibaigus galiojimo laikui, jų negalima laikyti saugiais.
8. Ryžiuose, kurie ilgai laikomi šilti (ne karšti), gali atsirasti Bacillus cerius bakterijos, sukeliančios stiprius vėmimo priepuolius. Patiekite ryžius ką tik pagamintus arba laikykite juos karštus. Greitai atšaldykite juos ir suvalgykite kitą dieną.
9. Šventiniuose patiekaluose, ypač kuriuose yra majonezo, per kelias valandas gali atsirasti kenksmingų bakterijų. Nesiartinkite prie švediško stalo vakaro pabaigoje.
10. Valgykite tik šviežias jūros gerybes. Juose gali būti bakterija, iššaukianti viduriavimą ir karščiavimą, trūksiantį kelias dienas. Gaminant kriaukles, panašias į midijas, jos visos turi atsidaryti. Išmeskite visas uždarytas kriaukles.
11. Produktų saugojimas atšaldžius, sulėtina mikroorganizmų dauginimąsi, palaikykite šaldytuve 0 – 5 laipsnių temperatūrą ir neperkraukite jo, todėl kad perkrovus šaldytuvą, temperatūra jame pakyla. Šaldiklyje temperatūra turi būti ne aukštesne už 18 laipsnių.
12. Galima susirgti išgėrus paukščių, kurie lesė butelio dangtelį, infekuoto pieno. Negerkite tokio pieno ir įsigykite uždaromą konteinerį.
13. Švara ir produktų saugojimas atskirai, padeda išvengti kryžminio apkrėtimo bakterijomis. Niekada nepirkite paruoštos mėsos nuo prekystalio, jei ji gulėjo šalia žalios. Dėkite žalią mėsą į apatinę šaldytuvo lentyną, kad nuo jos nevarvėtų ant kitų produktų.
14. Vištiena bei kalakutiena yra daugelio susirgimų priežastis, ja apsinuodijama daugiau nei kitais produktais. Pagrindinis kaltininkas – neteisingas atšildymas. Paukštienos ertmėse neturi būti ledo kristalų. Niekada netrumpinkite gaminimo laiko. Daugelio susirgimų nuo paukštienos priežastis – salmonelė.
15. Viena musė gali pernešti iki 2 milijonų bakterijų, įskaitant mikrobus, esančius ekskrementuose. Nevalgykite produktų, kuriais vaikščiojo musė. Uždenkite paruoštą maistą.
16. Vaisiai ir daržovės, ypač jei juos valgyti žalius ir nevalytus, gali labai pakenkti sveikatai, jei jų nenuplauti. Venkite pakenktų vietų, kur gali patekti mikrobai. Žinoma, kad meliono žievėje gali būti salmonelių, taigi plaukite melioną iš viršaus.
17. Neadekvatus maisto likučių pašalinimas, purvino ar šiltoko vandens, drėgnų šluosčių duoda mikrobams galimybę daugintis ant indų bei įrankių. Naudokite karštą vandenį su plovimo priemonę ir reguliariai jį keiskite. Nuskalaukite indus švariu karštu vandeniu ir pageidautina džiovinkite indus džiovykloje. Valykite filtrus.
18. Purvinos konservų dėžutės apkrečia maistą. Reguliariai keiskite konservų peilius. Prieš atidarant dėžutę nuvalykite dangtį.
19. Į dėkite likusius konservus į stiklinius indus ir uždenkite. Skarda gali apkrėsti maistą.
20. Minkštuose mėlynuose sūriuose ir paštete gali būti listerijų. Šitų produktų reikia vengti moterims, seniems ir silpnos imuninės sistemos žmonėms.

<< atgal


Skaitytojų:  3208

JŪSŲ KOMENTARAS:

Vardas:
El. paštas:
Komentaras:

<< atgal

Naujienos
Baltoji Kalėdų pasaka Žalvario parke

ŠELIONĖS ŽALVARIO PARKE (Tipinis renginio planelis)

ReNovacija

LTeam. Ignalina

SIESTA y FIESTA

Naujienos
Kaimynų balius – Žalvario kulinarinis centras

Sezono uždarymas

Portalų dvikova

Antrasis Žalvario parko pleneras

Žalvario parko žiemos žavesys


Virtualus blusų turgus
Perku: Povandeninį laivą

Parduodu: Parduodu: Naudotus SUMO kostiumus.

Perku: JAV gamybos kilnojamus tualetus

Parduodu: superkame naudotas karšto oro baliono dalys:

Perku: Laivo inkara ir gelbejimo ratus

Perku: Perku dinozaurų kiaušinius

Perku: Medinius margučius

Parduodu: Lietuvos Rekordus

Parduodu: Panoraminius fejerverkus

Nuostabūs vaizdai!

Bonsai - miniatiūriniai medeliai!

Nuostabu!

Virtuali kelionė į Norvegiją.

Virtuali kelionė į vasarą.




Paupio 33A, Vilnius. Tel./faks.: +370 5 2106124.
Mob: +370 687 89836. El.p. info@fiesta.lt